Dovolenka pre mladých

Množstvo cestovných kancelárií ponúka špeciálne programy ako na dovolenke uspokojiť mladého zákazníka. Vychádzajú z poznania, že mladšia generácia má nepochybne iné potreby ako sa zabaviť a relaxovať, než rodiny s deťmi či starší ľudia. Tomuto sa prispôsobuje mnoho letovísk zameriavajúc sa na ponuku pre mladých najmä vo večerných hodinách. V turistických centrách tak nájdete vysvietené bulváry, bary otvorené hlboko do noci, nočné kluby a diskotéky. Niektoré turistické oblasti, ako napríklad Ibiza, sa vyslovene koncentrujú na mladého zákazníka.

Aj veľké mestá sa radi prispôsobujú trendu mladých – často a lacno cestovať. To, čo sa podarí ušetriť na samotnej doprave, sa často minie v nočnom podniku v centre mesta.

Mladí ľudia však nevyhľadávajú len nočnú zábavu, ale aj možnosť pohybu a aktívneho strávenia dovolenky počas dňa. Preto si treba vybrať také miesta, ktoré tieto možnosti poskytujú. Najmä mnohé prímorské letoviská ponúkajú hotelové komplexy, ktoré myslia na všetko. Okrem štandardných bazénov disponujú volejbalovým ihriskom, tenisovými kurtami, či možnosťou potápania a iných vodných športov na pobreží. V posledných rokoch sú veľmi populárne tanečné hodiny priamo v areáli hotelového komplexu.

Množstvo mladých ľudí však preferuje úplne odlišný štýl dovolenky. Hľadajú miesta s menej ľudmi a aktívny pohyb trávia prostredníctvom pešej turistiky a cykloturistiky v horách. Mnohé ubytovacie zariadenia sa prispôsobujú aj týmto skupinám. Mladým ľuďom na ich ceste krajinou ponúkajú ubytovanie v kempoch so všetkým potrebným zariadením – WC, sprchami, možnosťou elektronického napájania, či reštauračných služieb. Kemp zvyčajne disponujú aj vlastnými ihriskami a prístupom k jazeru či pláži. Pre typy milujúce adrenalín ponúkajú agentúry doplnkové aktivity ako splavovanie riek, rafting, paragliding a mnoho ďalších.

Ponuka cestovných kancelárií a zariadení sa v posledných rokoch výrazne zmenila, a či už cestujete na Slovensku alebo po svete, dovolenka s programom pre mladých Vás určite nesklame.