Dovolenka pre seniorov a starších ľudí

Aj dovolenka pre seniorov má svoje čaro. Dnes je totiž v ponuke mnoho možností, ako môžu aj starší ľudia stráviť aktívny dovolenkový čas. Horské oblasti sú ideálne na dlhé prechádzky v ľahkom teréne. Hotely sú často situované tak, aby svojim klientom ponúkli dobrú dostupnosť k ľahším i ťažším trasám. Všetkým vekovým kategóriám, no najmä seniorom, sa odporúča praktikovať tzv. nordic walking – ide o klasickú chôdzu či treking, avšak s pomocou teleskopických palíc podobných tým lyžiarskym.

Vedci sa zhodujú, že je takáto chôdza dvakrát efektívnejšia pre celé telo ako klasická chôdza bez paličiek. Pri nordic walkingu sa totiž do pohybu zapájajú takmer všetky svaly v tele, posilňuje sa imunitný i obehový systém, no najmä sú menej zaťažené bedrá, kolená aj kĺby. Zmenšuje sa tiež napätie v oblasti krčnej chrbtice a posilňuje sa celý chrbát. Nordic walking je tiež veľmi vhodný pre pacientov trpiacich osteoporózou. Toto sú pozitíva, ktoré iste ocení nejeden senior. A práve preto je už dnes veľmi obľúbený najmä v tejto vekovej kategórii.

Pre seniorov, ktorí si radi užijú dovolenku ozajstným oddychovaním, sú vhodnejšie kľudné prímorské letoviská, ktoré poskytujú popri ideálnom podnebí kvalitné ubytovanie aj stravu, bazén, dobrú dostupnosť k moru a najmä pokojné prostredie.

Mnohí aktívni seniori strávia radi dovolenku poznávaním miestnej kultúry a histórie. Dnes takmer nenájdete mestečko, ktoré by nemalo vlastné múzeum. Kto rád nasáva miestnu atmosféru si iste obľúbi malé pokojné hotelíky na francúzskom či anglickom vidieku so stredovekým rázom.

V súčasnosti je veľmi populárnou alternatívou pre trávenie oddychových dní pobyt v kúpeľoch. Tie svojich klientov radi rozmaznávajú rôznorodými procedúrami počnúc masážami, pobytom v bazénoch s liečivou vodou či rehabilitačnými cvičeniami. Tento typ dovolenky ocenia najmä seniori, ktorí nevyhľadávajú aktívny pohyb.