Dovolenka na horach - Triglav, Slovinsko

Medzi najobľúbenejšie typy dovoleniek nepochybne patrí aj dovolenka na horách. Hory priťahujú návštevníkov už od dávnych dôb. Túry s krásnymi výhľadmi poskytujú nevšedný zážitok na krajinu z vtáčej perspektívy a ozdravný horský vzduch.

Pri plánovaní pobytu na horách si treba v prvom rade zvoliť ubytovanie. Obľúbené horské oblasti ponúkajú na výber množstvo druhov ubytovania. Horské chaty poskytujú zväčša len základný komfort. Buď sú vybavené posteľami alebo poskytujú aspoň miestnosť, kde sa dá rozložiť karimatka a spací vak. Ubytovanie si treba dohodnúť dopredu, pretože môžu byť plné. Prenocovanie je väčšinou za symbolickú cenu, avšak občerstvenie v bufete či reštaurácii býva vďaka vysokej polohe často drahé.Výhodou týchto chát je práve poloha, ktorá turistom umožňuje možnosť ubytovania aj v prípade, že robia náročnejšie a dlhšie túry.

Väčší komfort poskytujú rozličné horské penzióny a hotely, ktorých je v každých horách neúrekom. Veľkú obľubu majú medzi turistami horské penzióny v Alpách, ktoré poskytujú dostatok pohodlia aj pre seniorov. Tieto penzióny sú situované tak, aby boli dostatočne blízko nenáročných turistických trás. Luxusné hotely sú určené pre najnáročnejších klientov. Poskytujú prvotriedne ubytovanie, ďalšie vybavenie ako bazén či saunu a tiež reštaurácie na vysokej úrovni.

Pre príjemne strávený pobyt na horách je nevyhnutnosťou sledovanie počasia. Ak nie je pekne, je treba si premyslieť prípadné skrátenie túry či jej preloženie na iný deň. Počasie na horách je totiž premenlivé a túra sa tak v priebehu niekoľkých minút môže stať nebezpečnou.

Myslieť treba i na vhodné oblečenie. Za najdôležitejšie sa považuje kvalitná obuv. Pri horšom počasí s vlhkým terénom je nevhodná mestská obuv zradná a môže viesť k rôznym úrazom. Rozhodne sa odporúča ísť na túru v topánkach s vhodnou turistickou podrážkou. Myslieť treba tiež na náhradné tričko po spotení sa, a bundu ako ochranu pred dažďom.

Pri dovolenke na horách je asi najpodstatnejšia vhodná voľba trás bez precenenia vlastných schopností. Najmä v tomto ohľade sú totiž hory veľmi zradné. Ak ste zvyknutí chodiť často do hôr, ľahko a bezpečne zvládnete stredne náročnú túru, ak ste však len občasný turista, je možné že podceníte náročnosť terénu, dĺžku trasy, výbavu i vlastné sily. Naplánovanie túr podľa Vašich schopností Vám však zaručí, že budete mať zo samotnej túry i výhľadov príjemný a nezabudnuteľný zážitok.