Zoznámte sa počas dovolenky aj s gréckou kuchyňou a vyskúšajte niečo neznáme. Ochutnajte niektoré z typických špecialít oblasti, nenechajte si ujsť bohatú ponuku mezédes, rozmanité druhy vynikajúceho (často plneného) pečiva, sladkosti a ochutnajte niečo z darov mora...  Nezabudnite ani na výbornú kávu, chutné grécke vína a apetitívy.

Grécka kuchyňa je veľmi chutná a rozmanitá, o čo jednoduchšia je príprava pokrmov, o to pestrejšia je ponuka. Šmrnc jej dodáva vyvážená zmes stredomorských a orientálnych vplyvov. Snáď každá dedina má svoju špecialitu.

Základom gréckej kuchyne sú rôzne druhy mäsa, plody mora a nepreberné množstvo rýb (ktoré, sú dosť drahé). Nevyhnutnou súčasťou je olivový olej, veľa zeleniny, strukoviny, kozí syr, nenahraditeľné korenie a bylinky. Ku všetkému sa podáva biely chlieb, ako dezert sa často servíruje čerstvé ovocie. Grécke polievky sú hutnejšie než európske (niekedy skôr "na vidličku") a môžu sa podávať aj ako hlavné jedlo.

Zvlášť v ostrovných tavernách sa najprv objavia na stole predjedlá zvané mezédes (mezés). Môže nimi byť čokoľvek: delikatesy z plodov mora, rôzne pasty, nátierky, šaláty, syr Feta, olivy, grilované, vyprážané, plnená alebo nakladaná zelenina alebo nejaká iná lahôdka. Dovolenkujúich možno prekvapí, že v tradičných tavernách sa nestretnete s jedálnym lístkom, zato Vás trebárs pustia ku grilu alebo Vás nechajú v kuchyni nahliadnuť pod pokrievku. Čerstvé ryby si na mnohých miestach dodnes môžete vybrať z chladiaceho boxu sami. Ak nájdete tavernu, kde sa stravujú miestni, môžete si byť istí, že sa najete naozaj kvalitne a za prijateľnú cenu.

Podnebie a životný štýl tu určujú trochu odlišné stravovacie návyky, než sme zvyknutí. Gréci sú pravými nočnými vtákmi. Na raňajkách (často sa uspokoja len s jednou šálkou kávy), na obed sa príliš nedbá, zato večera, podávaná v neskorých večerných hodinách, sa stáva tou pravou spoločenskou udalosťou, na ktorú si urobia čas, dokážu pri nej relaxovať a naozaj si ju vychutnať.

Grék je nerád sám, prednosť dáva posedeniu s priateľmi. Nadovšetko miluje, keď môže mať na stole čo najviac rôznych dobrôt naraz. Mäso a ryby sa servírujú na väčších tanieroch, z ktorých si každý zo stolujúcich berie podľa ľubovôle. Ak vás zaujal tento spôsob stolovania, nebuďte prekvapení, že sa Vám začnú čoskoro vŕšiť na stole aj taniere, z ktorých už bolo všetko zjedené. Nie je to chyba obsluhy, pravý Grék má totiž rád aj pohľad na to, aké že to boli hody...

A čo dobré môžete ochutnať?

Najznámejšími pochúťkami sú bezpochyby musaka  (baklažánový nákyp s mletým mäsom a bešamelovou omáčkou, niekedy i zemiakmi), gyros (bravčové, jahňacie alebo kuracie mäso opekané na zvislom otočnom ražni, postupne odkrajované; podáva sa v obilnej placke, ktorej sa hovorí "pita" alebo s hranolkami a oblohou na tanieri), suvlaki (grécky špíz: na ihle alebo špajdli grilované bravčové, jahňacie alebo kuracie mäso), z predjedál tzatziki (jogurtová pasta s uhorkou a cesnakom, popr. s trochou kôpru) a choriatiki (grécky šalát: čerstvá zelenina, syr Feta a olivy, dochutený soľou, oregánom, olivovým olejom a octom).

Typické sú však aj yemistá (paradajky a papriky plnené ryžou, bylinkami, popr. mletým mäsom), stifádo (dusené teľacie, popr. králičie mäso s cibuľkami v paradajkovej omáčke), keftédes (báječne korenené karbonátky z mletého mäsa), pasticio (zapečené cestoviny s mletým mäsom, všetko zaliate bešamelovou omáčkou).

Z ďalších predjedál treba dolmades (hroznové listy plnené ryžou s kôprom alebo ryžomasovou zmesou) alebo taramosaláta (pyré z tresčích ikier a strúhanky alebo zemiakov), z polievok avgolémono (väčšinou silný kurací vývar so šľahaným vajcom a citrónom). Z dezertov ochutnajte napríklad pochúťku baklava (veľmi sladký múčnik z lístkového cesta, plneného orechmi a medom či sirupom) alebo kadáifi (závitok s orechmi a sirupom, charakteristické sú tenké vlasce cesta na povrchu). Radi mlsáte, ale neradi oriešky? Ochutnajte obľúbený yaúrti ma mali (hutný biely jogurt s medom)...

Počas dovolenky v Grécku sa stretnete s vskutku lahodnými špecialitami a táto krásna krajina ponúka pastvu nie len pre Vaše oči, ale i žalúdky :)... Preto neváhajte a ochutnávajte!