cibetkova-kava-bali-zf

Veľmi sa tešíme, že sa s vami dnes po prvý raz môžeme podeliť o záber z archívu našej kamarátky Zuzky Fülöppovej, pre ktorú je cestovanie nielen záľubou, ale aj povolaním. Jej obrázok pasujeme na fotografiu 15. týždňa. :-)

Takto si spomína Zuzka na najzaujímavejšiu fotku uplynulého týždňa: „Pri návšteve Bali som navštívila aj kávovú plantáž v Tegallalangu a nahliadla som na proces výroby typickej indonézskej kávy kopi luwak, t.j. cibetkovej kávy - jednej z najluxusnejších a najdrahších káv na svete. Táto káva je exotická vďaka svojmu spracovaniu – prechádza totiž fermentáciou v tráviacom trakte cibetky – zvieratka domácimi nazývaneho luwak. Ide o šelmu príbuznú mačkám a hyenám, ktorá si pochutnáva na najväčších a najdozretejších kávových čerešniach, ktoré neporušené vylúči tradičným spôsobom. :-) Takto „spracované“ kávové zrná miestni spolu s výtrusmi zbierajú, ručne čistia a následne pražia. Na fotke je vľavo pražená bežná káva, vpravo svetlejšia kopi luwak. Samozrejme som neodolala a túto vzácnu kávu som ochutnala (šálka tejto špeciality stojí v prepočte cca 15 eur). Hoci nie som žiadna odborníčka na kávu, rozdiel som skutočne postrehla. Vďaka špeciálnemu „výrobnému procesu“ má cibetková káva unikátnu zemitú vôňu, špecifickú výraznú chuť, zároveň je však lahodne jemná. Treba ochutnať - aspoň raz za život!“ :-)

Zuzka nám prezradila aj ďalšiu zaujímavosť. Sekrét z pachových žliaz cibetiek v análnej oblasti sa používa dokonca aj pri výrobe parfumov!

Autor: Zuzana Fülöppová
Lokalita: Bali