Gastronómia

  • V Čiernej Hore sa o jedálniček báť nemusíte. Určite si tam každý nájde to svoje, čo mu zachutí. Ryby, syry, mäso a zelenina, to všetko charakterizuje černohorskú kuchyňu. A k tomu určite patrí aj nápoj...Čo si dáte? Kávu? Víno či Pivko? Alebo niečo tvrdšie? :)

  • Zoznámte sa počas dovolenky aj s gréckou kuchyňou a vyskúšajte niečo neznáme. Ochutnajte niektoré z typických špecialít oblasti, nenechajte si ujsť bohatú ponuku mezédes, rozmanité druhy vynikajúceho (často plneného) pečiva, sladkosti a ochutnajte niečo z darov mora...  Nezabudnite ani na výbornú kávu, chutné grécke vína a apetitívy.

  • Reštaurácie v mestách ponúkajú nielen arabskú kuchyňu, ale predovšetkým medzinárodné menu zostavené so zreteľom na zahraničných turistov. Jedálne lístky sú vždy dvojjazyčne - arabské a anglické. Pokiaľ chcete počas dovolenky V Egypte vyskúšať i inú stravua ko tú hotelovú, máte možnosť ochutnať aj jedlá od pouličných kuchárov, no tu nikdy tak úplne presne neviete, z čoho sú pripravované. Ak patríte k slabším povahám, alebo skôr žalúdkom, radšej sa vyvarujte aj nákupu ovocia a zeleniny na trhu.

  • Portugalská kuchyňa je veľmi bohatá vďaka mnohým vplyvom, ktoré k tomu po stáročia prispeli hlavne vďaka dobrovoľnej a mnohokrát bohužiaľ aj nedobrovoľnej imigrácii z Ázie, Južnej Ameriky, či Afriky. V každej oblasti môžete nájsť iné špeciality.

  • Pestrofarebná španielska kuchyňa je veľmi prostá, zároveň ale aj rafinovaná a chutná. Základom jej úspechu je niekoľko surovín, pričom rozdiel v chuti výsledného jedla často tkvie len vrozdielnej úprave. Drobnou zmenou v prísadách či kombináciách získa španielske jedlo úplne nový charakter.

  • Seychelské ostrovy sú svetoznáme vďaka svojej prírode, unikátnym plážam a podmorskému svetu. Vedeli ste však, že sú aj domovom jednej z najžiadanejších značiek rumu?

  • Talianska kuchyňa je kedna z najznámejších na svete... pestrá, jednoduchá, lahodná a obľubená. Taliani považujú za hlavné jedlo dňa večeru. Oproti tej našej trvá však oveľa dlhšie. Pozostáva totiž niekoľkých chodov. Začína sa zvyčajne polievkou a nasledujú predjedlá, čo je obvykle nejaký druh cestovín. Môžu byť studené i teplé, na tisíce spôsobov ako slaných tak sladkých. Okrem cestovín je výborným predjedlom Bruschetta, čo je hrianka potretá cesnakom a olivovým olejom, zdobia ju plátky paradajky, Supply, malé vyprážané ryžové guličky plnené mozzarellou alebo Fiori di Zucce, Carciofo Fritt, cukína v cestíčku a vyprážané artičoky.

  • Tunisania milujú pálivé pasty všetkého druhu. Asi najznámejšia je harissa a Tunisania ju dávajú do všetkého možného i nemožného. Harissa je zmesou chilli papričiek, cesnaku, koriandra, papriky, soli, olivového oleja a rímskej rasce. Má podobu červenej pasty a je veľmi pálivá! Tiež krásne exoticky vonia a rovnako takú má neskôr aj chuť. Tunisania sa držia pravidla, čím ostrejšia harissa, tým lepšie. Odporúčame ochutnávať radšej pomaly. Nemusíte sa ale báť, že by ste si na harissou vďaka jej pálivosti nepochutnali! Existujú aj oveľa jemnejšie varianty tejto exotickej zmesi. No a práve tie sa väčšinou servírujú turistom.

  • Turecká kuchyňa patrí bezpochyby medzi najlepšie na svete. Ak sa rozhodnete počas dovolenky vyskúšať i pravú chuť Turecka, iste neoľutujete... Jedlá sú rozmanité, nie príliš korenisté a vyznačujú sa svojou ľahkosťou. Svoju pestrosť získali vďaka rozmanitej histórii a mnohým vonkajším vplyvom, ktoré sa v Turecku striedali.