Karibik - kam na dovolenku

Oblasť Karibiku zahŕňa ostrovy v Karibskom mori, Bahamy ale aj pobrežie Strednej a Južnej Ameriky, ktoré je obmývané Karibským morom. Názov Karibik pochádza z mena indiánskeho kmeňa Karibov, ktorý v tejto oblasti žil v čase objavenia Ameriky. Dovolenka strávená v tejto exotickej oblasti ponúka neopakovateľné zážitky.

V čase najväčšej kolonizácie patrila celá táto oblasť takmer výhradne Španielsku. Nadvláda Španielov a iných európskych krajín mala veľký vplyv na pretváranie pôvodnej kultúry v týchto krajinách. Dodnes sa vo väčšine krajín Karibiku hovorí najmä španielskym jazykom. Jednotlivé krajiny sú však veľmi rôznorodé.

Ostrovy Karibiku majú zväčša sopečný pôvod. Mnohé menšie ostrovy vyrástli na koralových útesoch. Hlavnými turistickými destináciami sú Kuba, Dominikánska republika, Haiti a Jamajka.

Kuba býva často označovaná ako „perla Karibiku“. Vzhľadom na špecifickú politickú situáciu je možný vstup do tejto krajiny každoročne len obmedzenému počtu turistov. Zaujímavosťou je, že táto krajina používa dve meny: národné peso a konvertibilné peso - pre turistov - s omnoho vyššími cenami. Kubu tiež preslávilo krásne pobrežie a pláže s koralovými útesmi a priezračnou vodou, ktoré sú ideálne na potápanie. Na najznámejšej pláži Varadero je vysoká koncentrácia hotelov.

Jamajka je celosvetovo známa najmä vďaka slávnemu jamajskému reggae spevákovi Bobovi Marleymu. Dodnes je vyhľadávanou turistickou destináciou pre mladých ľudí z celého sveta. Krajina ponúka dlhé pláže s množstvom hotelov, malé podmorské jaskyne aj hory s nadmorskou výškou nad 2 000 m n.m. Miestna pohoda, ktorá srší z Jamajčanov, je nákazlivá.

Dominikánska republika ťaží najmä z krásnej prírody. Leží v tropickom podnebí a má úrodné údolia i tropické pralesy. Miestne obyvateľstvo živí najmä poľnohospodárstvo a cestovný ruch.

Či už navštívite jednu zo známejších krajín Karibiku, alebo niektoré z menších ostrovov, Karibik so svojou jedinečnou kultúrou a krásnou krajinou očarí na dovolenke každého turistu.