Lesklé na slnku, voňavé, dobré hrozno je už niekoľko rokov jedným z prvkov krajiny kopcov v pohraničí. História podkarpatského vína siaha až do stredoveku, kedy bol nápoj vyrábaný kláštornými vinicami používaný pri liturgiách, a čoskoro sa stal obľúbeným nápojom medzi mešťanmi. Spolu s rozširovaním cestnej siete a obchodných ciest boli podkarpatské vína postupne nahradené maďarskými vínami. Našťastie však, tradície a umenie vinárstva v oblasti nezanikli, pretože v mnohých zahraničných viniciach pracovali Poliaci - oni sa tiež sa starali o vína prinesené z juhu na mieste: v pivnici, v priebehu starnutia.

Vinárstvo je veľký kus slovenskej a poľskej histórie, značka Carpathia, ktorá vznikla z iniciatívy občianskeho združenia karpatský euroregión Poľsko, sa snaží o túto históriu dbať. Už roky Carpathia pracuje na tom, aby bola karpatská hranica rozoznávaná medzi poľskými a zahraničnými turistami. Aj vďaka približovaniu dedičstva, na ktorom je založený moderný tvar týchto území, vrátane vinohradov.

Lákavá chuť karpatského vína

Skutočný rozkvet moderného vinárstva v Poľsku nastal v posledných rokoch dvadsiateho storočia - so vznikom nových viníc sa tiež objavil nový odbor cestovného ruchu - enoturistika, čiže vinárska turistika. Toto odvetvie cestovného ruchu je zvyčajne definovaná ako výlety do vinárskych oblastí, kde sa turisti zoznámia s procesom výroby vína alebo sa zúčastnia sa na ochutnávke. Organizátori a predovšetkým hostitelia sami, sú orientovaní predovšetkým na odovzdávanie poznatkov o víne, spôsoby jeho výroby, skladovania a odrôd. To čo spája vinárov z pohraničia je predovšetkým neuveriteľná vášeň: vyrobenie jednej fľašky vína v ťažkých karpatských podmienkach stojí viac práce než v južných krajinách. Z tohto dôvodu sa tu pestujú sú zmiešané a severné odrody, ktoré lepšie odolávajú zimným a jarným mrazom.

Odrody, ktoré sa pestujú na výrobu lákavého bieleho vína sú predovšetkým Bianca, Aurora, Solaris, alebo miestna a vysoko aromatická odroda s názvom Zornička. Červené vína nádhernej hlbokej farby pochádzajú okrem iného z odrôd Regent, Rondo, Leon Millot a Frontenac. Niektorí vinári tiež radi experimentujú s citlivejšími odrodami, ale to sa spája so značným rizikom: niekedy dokonca aj mierny mráz v máji môže zničiť celoročnú úrodu. Je však možné konštatovať, že druhy viniča pestovaného na slovensko-poľskom pohraničí poskytujú víno s krásnymi farbami a výraznou, nezabudnuteľnou dochuťou, ktorú oceňujú znalci po celom svete.

enoturystyka 2

Festival vína

Enoturistika je najpopulárnejšia v krajinách s dlhou a bohatou tradíciu vinárstva, ako Nemecko, Taliansko a samozrejme Francúzsko, avšak aj Poľsko sa začína v tejto oblasti dynamicky rozvíjať: väčšina viníc sa nachádza v Malopoľskom a Podkarpatskom kraji, a preto sa vínna turistika sa stáva čoraz populárnejšou aj v týchto regiónoch.

Zvýšenie záujmu o enoturistiku ovplyvňujú aj udalosti a podujatia súvisiace s výrobou vína a tematické trasy, ktoré prechádzajú miestnymi vinohradmi. Známa je karpatská vínna cesta, ktorá bola vytvorená dvadsiatimi vinicami zo Slovenska a Poľska, Jaselský vínny chodník a Malokarpatský vínny chodník, ktorý sa začína v Bratislave a končí v Trnave, vzdialenej od hlavného mesta 50 km. Počas dňa otvorených pivníc, ktoré sa konajú dvakrát ročne (v máji a novembri), môžu účastníci navštíviť približne 160 pivníc. Nie sú tu žiadne dlhé chodby pod mestom, ale sú to malé, zvyčajne prašné a tmavé pivnice, kde víno odpočíva pre turistov a slúži na ich ochutnanie. V podkarpatskom meste Jaslo je najväčšiou akciou Medzinárodný deň vína s konkurzom o najlepšie poľské víno a dňom otvorených pivníc, spolu s degustačnými workshopami a výstavami. Toto nesmierne zaujímavé podujatie sa uskutočňuje každý rok na konci augusta, určite sa oplatí zaplánovať si voľný víkend a zúčastniť sa na tomto podujatí - nezabudnuteľné zážitky, chute a arómy sú zaručené.

enoturystyka 6

CARPATHIA to je viac než len lokálna značka, je to spôsob uvažovania o Karpatoch. Pridajte sa k nám a buďte súčasťou hospodárskej značky kvality Karpát, ktorá v sebe zahŕňa najlepšie produkty, atrakcie a služby karpatského charakteru.

Viac informácií o CARPATHII nájdete na stránkach:

Združenie Karpatský euroregión Poľsko

www.karpacki.pl
www.visitcarpathia.com
www.wedrowaniebezplecaka.visitcarpathia.com