To, že Žilina je vďaka svojej polohe dôležitým železničným uzlom, nie je žiadne tajomstvo. To, že vďaka automobilovému priemyslu a vysokej koncentrácii podnikateľov zo severu Slovenska je dôležitým obchodným mestom, tiež viete. Ale to, že väčšina návštevníkov Žiliny tam neprišla pracovne ale ako turisti, možno neviete.

Žilinskú kotlinu, v ktorej vyrástlo 4. najväčšie mesto Slovenska, obklopuje Malá Fatra, Súľovské vrchy, Kysucká vrchovina či Javorníky – všetko pohoria, ktoré sú obľúbené medzi turistami, nehovoriac o tesnej blízkosti Terchovej.

Veľkým lákadlom pre turistov je aj historické centrum Žiliny, ktoré musíte rozhodne vidieť. Nazriete do histórie kráľovského mesta, uvidíte krásne, historické meštianske domy či metské hradby s dominantným kostolom. Ak ste sa práve rozhodli, že musíte navštíviť Žilinu, neoľutujete. Hotely v Žiline sa už na vás tešia. Kvalitné a lacné ubytovanie v Žiline nebude pre vás problém získať.

V prípade, že patríte do skupiny ľudí, ktorí navštívili Žilinu pracovne a máte dôležité rokovanie s obchodným partnerom. Usporiadajte míting v žilinskom hoteli Galileo, príjemné prostredie konferenčnej miestnosti príjemne naladí vašich obchodných partnerov a ak pridáte aj skvelé občerstvenie, nebude existovať v ten deň obchod, ktorý by sa vám nepodarilo uzavrieť. Po pracovnom stretnutí sa pred spaním prejdite večernou Žilinou, malá prechádzka po veľkej schôdzke nemôže byť nikdy na škodu.

Po prechádzke si dajte sprchu. Spánok v čistých obliečkach chutí viac s čistým telom, to je najlepší pocit na svete. Ak nemáte radi sprchovanie vo vani, lebo vždy ošpliechate pol kúpeľne a Noe začína stavať druhú archu, môžete byť pokojný. Súčasťou kúpeľne sú sprchové kúty, ktoré hotel pred vašou malou-veľkou potopou ochránia. Hoci ste v Žiline len pracovne využite to, zahrajte sa na turistu a pokochajte sa centrom mesta.