Radi na dovolenkách, či na rôznych výletoch fotíte a vždy si domov prinesiete desiatky až stovky záberov? A taktiež si radi tie najlepšie z nich tlačíte? Predsa len, prezerať si vytlačené fotografie má svoje čaro, na ktoré sa obrazovky nechytajú.

ako usetrit fotky z dovoleniekAutor: Olezzo / Shutterstock.com

Alternatívne náplne

Ak ste sa v úvode našli, potom nám určite dáte za pravdu, že tlač fotografií je celkom nákladná. O fotopapier by až tak nešlo, ale kupovať pravidelne originálne atramentové náplne nie je práve lacné. Sú však možnosti, ako ušetriť. Jednou z možností je namiesto originálnych náplní kupovať alternatívne. Od originálov sa odlišujú tým, že namiesto výrobcu tlačiarne ich vyrába iná firma. Označené sú rovnako ako originálne, napríklad náplň HP 301, takže nie je problém si takéto alternatívne náplne pre svoju tlačiareň vyhľadať.

Prvé, čo si na alternatívnych náplniach všimnete, je ich nízka cena (v porovnaní s originálmi). Nie je v tom žiadna záhada, výrobcovia tlačiarní si cenou originálnych náplní kompenzujú náklady na vývoj a výrobu tlačiarní, keďže tie predávajú vzhľadom na náklady celkom lacno.

Samozrejme, nie všetko je ružové. Nevýhodou alternatívnych náplní je, že rôzni výrobcovia ich produkujú v rôznej kvalite. Na začiatku tak budete zrejme musieť použiť metódu pokus – omyl, aby ste našli alternatívne náplne v kvalite, ktorá sa môže porovnávať s kvalitou originálov. Hľadanie si však môžete uľahčiť tak, že automaticky vylúčite až podozrivo lacné náplne. Od tých potrebnú kvalitu čakať nemôžete.

Tlačiareň s tankovým systémom

Druhou možnosťou je zaobstarať si tlačiareň, do ktorej sa nekupujú celé náplne, ale majú takzvaný tankový systém. Takouto tlačiarňou je napríklad Epson L3050, ale v ponuke takéto tlačiarne majú aj iní výrobcovia.

Do takýchto tlačiarní sa kupuje len atrament vo fľaštičkách, ktorý sa do tlačiarne dolieva. Keďže atrament nie je v tomto prípade v náplni, ktorá obsahuje napríklad aj elektronický čip, čo ju aj prázdnu robí celkom drahou, platíte takmer len za atrament samotný, čo je pochopiteľne lacnejšie.