V súčasnej dobe sa na cestovnom ruchu podieľajú zaľúbené páry v hojnom počte. Pokiaľ sú slobodní a nezakladajú si rodinu, majú na trávenie dovolenky pre dvoch viacero rozličných možností. Jediným spojivom týchto rôznych typov dovoleniek je romantika, ktorá pre každý pár znamená niečo iné.

Tí najviac milujúci prírodu si väčšinou vyberajú pobyt v horách, ktorý trávia zväčša pešou turistikou alebo cykloturistikou. A hotely sa tomu prispôsobujú. Dnes má takmer každý hotel vo výbave aj požičovňu bicyklov či iného športového príslušenstva. K mladým párom však patrí aj menej peňazí, ktoré sú ochotní na dovolenke minúť. Hlavne počas výletov na bicykloch tak využívajú možnosti lacnejšieho ubytovania v kempoch, penziónoch či v súkromí.

Mladých cestovateľských nadšencov často lákajú veľké európske mestá. Z nich je pre páry najobľúbenejším nepochybne Paríž, ktorý je považovaný za najromantickejšie mesto na svete už dlhé desaťročia. Rozhodne sa mu však vyrovnajú aj iné európske veľkomestá ako talianske Benátky, francúzsky Nice, portugalský Lisabon a Porto a neďaleká Praha či Viedeň.

Majetnejšie páry si radi rezervujú dovolenku cez cestovnú agentúru, ktorá im pripraví program šitý priamo na mieru - dovolenku pre dvoch. Takáto dovolenka zahŕňa komfortné ubytovanie v apartmánoch, k dispozícii je často aj krb alebo sauna na navodenie romantickej atmosféry. Takýto hotel môže byť situovaný či už v rušnom meste, pri mori, v horách či na pokojnom vidieku – pri tomto type dovoleniek na samotnej lokalite záleží pomenej. Dôležité je, ako sa tu turisti cítia a aké pohodlie im vzhľadom na cenu zariadenie dokáže ponúknuť. O niečo viac luxusnejšou variantou je dovolenka na zámku – tá už ponúka ozajstný komfort a romantiky spolu s istou dávkou histórie si v tomto prostredí dvojica užije viac než dosť.