Každé slovenské historické mesto majú svoje čaro. Ak milujete históriu našej krajiny, určite ste väčšinu historických miest so zachovanými budovami navštívili a nemá vás už čo prekvapiť. Boli ste však niekedy v meste na severovýchode našej krajiny – v meste Bardejov? Ak ešte nie, prevedieme vás krásami tohto mesta a uvidíte, že ďalší tip na výlet už nebudete musieť ďalej hľadať.

Šachovnicový pôdorys a pôvodné opevnenie

Mesto Bardejov bolo pôvodne postavené na nepravidelnom šachovnicovom pôdoryse. Keby sa na pôdorys mesta pozriete z výšky, všimli by ste si, že všetky ulice smerujú k námestiu. Ak máte teda problém s orientáciou, nestratíte sa a vrátite sa opäť na hlavné námestie. V roku 2000 bolo mesto zapísané do toho najvzácnejšieho zoznamu – Zoznamu svetového dedičstva UNESCO a môže byť na to veľmi hrdé. Mesto Bardejov má dokonca zachované pôvodné opevnenie, z ktorého sa zachovalo desať bášt a tri brány. Toto opevnenie patrí medzi najvzácnejšie pamiatky Bardejova, na čo je mesto právom hrdé. Takéto pôvodné opevnenie nenájdete len tak v každom meste. Zachované časti opevnenia môžete okrem Bardejova nájsť aj v historickej Trnave.

Radničné námestie a pamiatky na ňom

V historickom srdci mesta nájdete námestie, ktoré je pomenované po budove Mestskej radnice. Ak si pozriete fotografie mesta vo vyhľadávači Google, okrem dobrého ubytovania v Bardejove tam nájdete aj budovu, ktorá tak netypicky stojí v strede námestia. Táto budova je spomínaná Mestská Radnica, ktorá v súčasnosti slúži Šarišskému múzeu, v ktorom nájdete aj krásnu trvalú expozíciu nazývanú Bardejov – Slobodné kráľovské mesto.

Na Radničnom námestí nájdete okrem Mestskej Radnice aj 46 meštianskych domov postavených na úzkych parcelách v typickom gotickom štýle, Baziliku minor sv. Egídia, ale aj zaujímavú dlažbu postavenú z valúnov.

Kaviarne dýchajúce históriou

V tomto historickom meste nájdete aj pekné malé kaviarničky, kde ponúkajú chutné domáce koláčiky, najchutnejšie kávy v kaviarni, ale aj menšie snacky pre hladných turistov. Ak si chcete na chvíľu oddýchnuť od spoznávania mesta, zavítajte do miestnych kaviarní v historickom centre. Dýchajú históriou.

Navštívte krásne mesto v Prešovskom kraji, ktorého pamiatky sú od milénia zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Je to krásne mesto a na tento výlet určite nezabudnete.