Leto sa už síce pomaličky končí, ale letnú dovolenku si ešte môžete dopriať. Cestovné kancelárie začali ponúkať výhodné last minute dovolenky a ak chcete ušetriť, práve teraz máte možnosť. Ak neviete, ktorú krajinu si vybrať a čo zohľadňovať pri výbere letnej dovolenky, poradíme vám.

Rušné, alebo tiché stredisko?

Najskôr si dôkladne premyslite, či chcete byť na dovolenke v tesnej blízkosti rušných ulíc s množstvom butikov a reštauračných zariadení, alebo vyhľadávate pokoj, šum mora a vetra, kde nie sú žiadne takéto prevádzky, ktoré by narúšali váš pokoj. Podľa tohto si vyberajte nielen destináciu v danej prímorskej krajine, ale aj celkovo krajinu. Ak hľadáte pokoj a žiadny ruch ulíc vás neláka, odporúčame vám dovolenkovať na Sardínii. Ak chcete ruch ulíc, odporúčame Grécko, Bulharsko, ale aj Taliansko.

Ceny

Pri výbere letnej dovolenky si samozrejme všímajte aj ceny. Ak máte obavy z lietania, ideálnou voľbou pre vás bude, ak si zarezervujete dovolenku do Chorvátska. Tam sa nebudete musieť báť jazykovej bariéry a ceny nie sú tak zbytočne premrštené, ako v niektorých exotickejších krajinách.

Lacnejšie dovolenky nájdete pochopiteľne na konci leta. Počítajte však s obmedzenejším výberom. Využite možné zľavové kupóny a dovolenky kupujte pred sezónou, teda ak vám záleží, kde pôjdete. Ak je vám jedno a záleží vám len na kúpaní, vyskúšajte skôr last minute dovolenky.

Počasie

Výber letnej dovolenky prispôsobujeme aj počasiu. Napríklad na Sardínii je slnečných dní v priemere vyše 300. Podobne je na tom Malta, Korzika, Turecko, Egypt, Tunisko, ale aj Sicília. Chorvátsko je síce trošku nestabilné, ale aj tak ho Slováci milujú. Veď, kto by nechcel ísť ku slovenskému moru?

Počasie je stabilnejšie počas hlavnej sezóny – júl, august. Koncom augusta a v septembri si však môžete dopriať krajiny, kde je stále pekné počasie a teplé more – Tunis, Egypt, Turecko. Do látkových cestovných tašiek si nebudete musieť brať pršiplášte, ale buďte pripravení, že koncom leta sa začne počasie kaziť a menšie prehánky vám hroziť môžu. V Tunise, Egypte a v Turecku však nie.

Ak chcete zažiť parádnu dovolenku, prečítajte si ešte raz náš príspevok a riaďte sa našimi praktickými radami. Uvidíte, že s výberom letnej dovolenky budete maximálne spokojní.