Dovolenka s deťmi pri mori

Absolvovať dovolenku s deťmi nie je vôbec také náročné, ako by sa mnohým mohlo spočiatku zdať. Je len potrebné zobrať trochu odvahy zobrať svoje dieťa do nového prostredia a vyjsť tak zo zabehaného stereotypu. Dovolenku s deťmi treba každopádne naplánovať, aby dieťa malo v prípade potreby k dispozícii všetko čo potrebuje.

Je veľmi užitočné preveriť si ubytovacie zariadenie, do ktorého plánujete ísť. Môže sa totiž stať, že zdanlivé drobnosti – ako prístup do hotela po schodoch, alebo absencia detského ihriska, poznačí Vašu spokojnosť. Ideálne je preto vopred hľadať ubytovanie také, ktoré disponuje vhodným vybavením. Takéto zariadenia sa ľudovo nazývajú „priateľské k deťom“ (baby friendly). Táto filozofia si zakladá na tom, aby sa dieťa v takomto priestore cítilo príjemne, mohlo sa hrať a zabávať.

Medzi baby friendly vybavenie patrí detská postieľka, detský kútik s bezpečnými hračkami, min. 1 detská sedačka v reštaurácii, možnosť objednať si detské porcie a ohriať jedlo či mlieko pre malé bábätká. K vonkajšiemu vybaveniu patrí detské ihrisko s hojdačkami a preliezkami príp. aj s bazénom, ideálne je ihrisko aj chránené oplotením.

Niektoré baby friendly hotely ponúkajú príjemné bonusy navyše – ako možnosť kúpiť detskú fľašu, cumlík, požičať detský kočík, či záujmové krúžky pre deti alebo babysitting.

Mladé rodiny, ktoré preferujú pobyt v prírode a jednoduchšie ubytovanie, tiež nebudú sklamaní. V súčasnosti totiž možno nájsť taktiež množstvo baby friendly kempingov, kde môžu svoje dieťatko uložiť spať kľudne aj do stanu. Zariadenie kempu sa však stará o to, aby v prípade potreby boli k dispozícii špeciálne služby.

Podceniť by sa však nemala ani samotná cesta. S malými bábätkami sa rozhodne neodporúča cestovať na viac ako niekoľkohodinové cesty. V prípade cestovania autom je výhodou možnosť oddychu prakticky kedykoľvek podľa potreby.

Po takejto príprave si svoju dovolenku s deťmi iste užijete naplno, nech už ju strávite v horách, pri mori, či inom prostredí.