Talianska Kuchyňa

Talianska kuchyňa je kedna z najznámejších na svete... pestrá, jednoduchá, lahodná a obľubená. Taliani považujú za hlavné jedlo dňa večeru. Oproti tej našej trvá však oveľa dlhšie. Pozostáva totiž niekoľkých chodov. Začína sa zvyčajne polievkou a nasledujú predjedlá, čo je obvykle nejaký druh cestovín. Môžu byť studené i teplé, na tisíce spôsobov ako slaných tak sladkých. Okrem cestovín je výborným predjedlom Bruschetta, čo je hrianka potretá cesnakom a olivovým olejom, zdobia ju plátky paradajky, Supply, malé vyprážané ryžové guličky plnené mozzarellou alebo Fiori di Zucce, Carciofo Fritt, cukína v cestíčku a vyprážané artičoky.

Hlavným chodom je potom nejaké mäso alebo ryby. Uveďme napríklad Filetti di baccala, vyprážané rezy z tresky alebo Saltimbocca alla Romana, rímska špecialita, teľacie s parmskou šunkou a šalviou.

Cestoviny

Hovorí sa, že recept na pastu priviezol do Talianska zo svojho veľkého putovania do Číny taliansky cestovateľ Marco Polo. Pasta je cesto pripravované z vody a pšeničnej múky a patrí k najobľúbenejším jedlám na svete. Môže sa formovať do rôznych tvarov a plniť mäsom alebo zeleninou.

{module Reklama obsah}

Poviete si, všade sa je pizza, všade sa jedia špagety... Ale keď si v Taliansku v reštaurácii dáte špagety, dostanete ich s obyčajnou paradajkovou omáčkou, ktorá ale s tou našou nemá nič spoločného, okrem názvu.

Taliani v reštaurácii jedia klasickú večeru o niekoľkých chodoch. Cestoviny (pasta) sa väčšinou podávajú ako predjedlo. Navyše Taliani varia v reštauráciách čerstvé, tzv. domáce cestoviny (pasta Fresca). Domáce cestoviny sú drahšie a aj u nás sa s nimi v obchodoch môžeme stretnúť.

Pizza

Najmä na juhu Talianska je v turistických strediskách a mestečkách kopa pizzérií Al Forni. To znamená, že na ulici stretnete malú pekáreň, ktorá má na chodníku niekoľko stolčekoch bez obrusov, bez prestierania, vystojíte si radu na čerstvú pizzu, ktorú práve vytiahli z rúry. Neviete, ktorú si vybrať, pretože všetky vyzerajú a voňajú nádherne. Než sa stačíte rozhodnúť, tak je často rozkrájaná a predaná, takže čakáte znovu, ale čakanie sa oplatí...

Druhy pizze

V spomínaných pekárňach, ktoré sú značne obľúbené ako u dovolenkujúcich turistov, tak i domácich, sa zaručene dobre a pomerne lacno najete pravej talianskej pizze. Tá býva veľmi jednoduchá. Len s baklažánom, cuketou, hubami, či šúpanými paradajkami. Výnimku tvorí kombinácia šunky a húb, prípadne olív. Pizze sú naozaj veľmi jednoduché, základ tvorí cesto, ktoré má zase základ v ingredienciách - predovšetkým v kvalitnej múke.
Aj u nás sa stretnete v pizzeriách s pizzou Margherita. Málokto vie, že to bolo jedlo chudobných, ktoré pochádza z Neapola a okolia, chudobného kraja. Pôvodne táto pizza obsahovala len cesto a paradajky. Určite ochutnajte pizzu patate, ktorá je pre našinca doposiaľ nie veľmi známa. Jedná sa o  cesto, ktoré je pokladné tenkými kolieskami zemiakov a posypané oreganom, poliate olivovým olejom, ako ostatne všetky pizze.

Najdrahšie sú v reštauráciách nápoje. Spravidla najlacnejšie je stolové víno, ktoré nebýva väčšinou zlé, v kombinácii s obyčajnou vodou, ktorú si necháte priniesť v karafe. Minerálky a iné nealkoholické nápoje sú neporovnateľne drahšie.

Ak idete do reštaurácie na obed či večeru, väčšinou sa očakáva, že necháte čašníkovi prepitné, vo výške 10% platenej sumy.

Víno

Najobľúbenejším talianskym nápojom je víno. Vína sú pre Taliansko typické už viac ako dvetisíc rokov. Prvá preslávená oblasť na pestovanie viniča bola v okolí Ríma. Nedá sa povedať, či je v Taliansku obľúbenejšie bielej (bianco) alebo červené víno (rosso). Pijú sa totiž rovnako.

Skvelé biele vína sú napríklad Frascati, Castelli Romani, Colli Albani alebo Velletri. Všetky sa vyrábajú z jednej odrody hrozna, Trebbiano. Ak vyžadujete iné odrody, skúste biele vína Orvieto a Verdicchio. Vyhlásenými červenými vínami sú Barolo, Dolcetto, Rosso di Montalcino alebo Montepulciano. Pre nášincov i iných dovolenkujúcich je veľmi populárne víno Lambrusco. Stolové vína sú väčšinou dobré, kvalitné vína, ktoré sa podávajú na obed či večeru. V reštauráciách vám ich prinesú v karafách, v obchodoch ich môžete zakúpiť v cenách od 1 do 3 eur. Kvalitnejšie vína sú drahšie, ale aj v supermarketoch zakúpite vína veľmi dobré.