Portugalská Kuchyňa

Portugalská kuchyňa je veľmi bohatá vďaka mnohým vplyvom, ktoré k tomu po stáročia prispeli hlavne vďaka dobrovoľnej a mnohokrát bohužiaľ aj nedobrovoľnej imigrácii z Ázie, Južnej Ameriky, či Afriky. V každej oblasti môžete nájsť iné špeciality.

Medzi typické jedlá patria najrôznejšie polievky, dary mora, bravčové a treska. Menovite cozido à portuguesa (istý druh hustej polievky), bacalhau (treska) - à Braz, à Gomes de Sá, v pastéis (druh pirôžkov, či cesta s náplňou), com todos, - leitão Assad à moda da Bairrada (pečené prasiatko) , chanfana da Beira, carne de porcie a Alentejano (bravčové po alentejansky), peixes grelhados (grilované ryby), as tripas (držky), pataniscas, či známe gaspacho.

Špeciality obasti Alentejo

Alentejská kuchyňa je veľmi rozmanitá a kreatívna. Už odnepamäti sa tu pestovalo mnoho obilia a montádom sa preháňali prasiatka. Preto tu patrí k najčastejším surovinám chleba, bravčové a olivový olej. K dochucovaniu sa používa veľa byliniek.

Základným jedlom je polievka, ku ktorej sa podáva chlieb. Môže byť na mnoho spôsobov a dokonca sa stáva aj hlavným chodom. Vždy je podávaná chlebom. Polievka môže byť rybia, či trebárs s paradajkami, chleba je tiež ensopado de borrego, kedy sprevádza bravčové, či trebárs sa dáva aj do alentejánskej chlebovej polievky (Acord Alentejano). Ďalšími z odporúčaných pochúťok kraja okolo Évora a Bejy je zver. Na pobreží Alentejo si zase môžete pochutnať na plodoch mora a výborných rybách.

Milovníci syrov urobia dobre, keď sa vydajú do oblasti Nisy, Serpy alebo Évora. A k syru si nezabudnite vychutnať výborné vína z tejto oblasti. No a čo sa týka sladkostí, to už uvidíte sami :-).

Špeciality obasti Algarve

Hlavnou charakteristikou tejto oblasti je slnko, more a kľud. To sa odráža aj na miestnu kuchyňu. Prevažujúci chuťou je tu ryba na nekonečné množstvo spôsobov as láskou pripravované plody mora. Môžu sa vyskytovať v najrôznejších podobách - v polievkach, grilované, v hustých krémoch alebo aj len ako chutné zobanie. V tomto regióne je mnoho špecifických receptov. Medzi špeciality patrí carapau alimado (makrely), či trebárs tradičné pečené sardinky z mesta Portimão, ku ktorým je odporúčaný salad montanheira (horský šalát). Toto spojenie vás svojou jednoduchosťou očarí. Ďalšími dobrotami môžu byť tuniakové bifteky (bife de Atum) z Tavira, chobotničky (polvo) zo Santa Luži, a mnohé a mnohé ďalšie.

Nápoje

Káva

Nie je káva ako káva. To je všeobecne pravda a v Portugalsku to platí obzvlášť. Káva je tu niečo ako pre nás pivo. Sú na ňu hrdí a milujú ju. Bez kávy si svoj deň nevie predstaviť snáď žiaden Portugalčan a najpríjemnejším spôsobom, ako sa s touto krajinou oboznámiť, je pozorovanie spoza šálky kávy s dobrým zákuskom. Ak nemôžete bez nášho „turka“ žiť, budete si ho musieť urobiť sami... a ak chcete kávu bez kofeínu, žiadajte descafeinado.

Čo si môžete objednať:

  • café - malé presso bez mlieka
  • café Cheia, bica Cheia - malé presso plné kávy až po okraj
  • ping, café pingado - malé presso s kvapkou mlieka
  • café longo - presso s väčšou množstvom vody
  • MEIA-de-leite - presso servírované vo väčšom šálky s mliekom v pomere pol na pol. Aj názov sám znamená "pol mlieka"
  • Gala - malé presso v pohári mlieka. Doporučené na raňajky.

Tip: V niektorých reštauráciách dávajú ku káve spolu s cukrom škoricu vcelku. Ak si s ňou budete svoju kávu miešať, uvoľní svoju arómu a je to potom uma DELÍCIA (priamo delikateska).

Sladké

Aké sladké si môžete ich svoje káve dopriať?

Pastel de nata (Pastel de Belém) - V košíčku z lístkového cesta sa skrýva úžasný smotanovo-ktovieaký krém. Je to typická chuť. Ich história siaha do 19. storočia a pravý originál zoženiete v kaviarni Confeitaria de Belém na ulici Rua de Belém v Lisabone.

Mil fólhas - Tento zákusok je na prvý pohľad obrovský. Sú to dva plátky lístkového cesta naplnené bielkovým krémom.

Bolo rei (Kráľovský koláč) - Tento maškrtu sa podáva najčastejšie na Troch kráľov, odtiaľ má aj meno. Jeho tvar predstavuje korunu. Je to bábovka z kysnutého cesta s hrozienkami a kandizovaným ovocím.